Chris Wigley og Nikolai Astrup

Behov for offentlig strategi på kunstig intelligens

Kunstig intelligens vil få stor innvirkning på alle deler av samfunnet vi lever i i dag. Teknologiselskapene som har kommet lengst jobber fortere, mer dynamisk og tar kvantesprang i å finne anvendelsesområder. De store gigantene bruker finansielle muskler til å ta en ledende posisjon. Med på lasset kommer muligheter, men også en rekke etiske problemstillinger. Behovet for en offentlig strategi på kunstig intelligens er viktigere enn noensinne.

Norge er et land med høy adopsjonsgrad av nettbasert teknologi. Vi er godt trenet i å anvende teknologi i det daglige. I praksis forventer vi å kunne utføre de fleste gjøremål digitalt, og blir fort utålmodig når digitale alternativ ikke er tilgjengelig. GDPR har samtidig gjort flere oppmerksom på viktigheten av personvern og eierskap til egne data.

Komparative fortrinn

Et felt vi ikke har vært bortskjemt på er deling av data på tvers i offentlig sektor. Målet om å oppgi data én gang, for så å kunne være tilgjengelig i alle sammenhenger hvor en interagerer med offentlig sektor, er langt unna. Dette har vært adressert i flere meldinger og strategier fra regjeringshold. Men å simpelthen koble data vil ikke være nok. Bruk av kunstig intelligens for å konvertere data til nyttig informasjon er neste steg. Norge må ta en posisjon.

God utnyttelse av mulighetsrommet uten å gå på bekostning av personvern er mulig om offentlig sektor er med og holder i rattet. Norge har flere komparative fortrinn for å være i front på dette. Vi har stabil økonomi, forutsigbare politiske rammevilkår, tillit til offentlig sektor, lav grad av korrupsjon og tilgang til data som i liten grad er proprietære eller kontrollert av kommersielle aktører. Alle hver for seg viktige kriterier for å lykkes, og som i kombinasjon åpner for uante muligheter. Men med desto større krav til ansvarlighet ovenfor innsikt som følger med.

Teknologi endrer tradisjonelle modeller

Vi har data. Vi har teknologi. Vi har kompetanse. Vi må bare se mulighetene, og være med å sette kursen. Digitale plattformer endrer tradisjonelle økonomimodeller, og vi ser jevnlig vellykkede samarbeid uavhengig av størrelse og lokalisering. Slike samarbeid vil vi se mer av, og bør vi se mer av. Vi må tørre å samarbeide på tvers av privat og offentlig sektor, på tvers av industrier og landegrenser.

Innovasjon Norge samlet premissgivere

9. mai samlet vi noen av de mest spennende aktørene innenfor kunstig intelligens, beslutningstakere, teknologer og investorer, for en dag med debatter, innsikt og diskusjon. På The next frontier: The age of Artificial Intelligence and data revolution utfordret vi deltakere på myter og sannheter om kunstig intelligens og industriell digitalisering, og etiske utfordringer i kjølvannet av dette.

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup åpnet ballet, og tok debatten med flere av de mest nyskapende selskapene i verden, som vil være med å sette premissene for det samfunnet vi er i ferd å bygge. I et landskap der utviklingen er eksponentiell vil samarbeid på tvers være beste mulighet for gode, bærekraftige løsninger.

Foto: Nina Rangøy

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.