Å være ute av komfortsonen handler ofte om hva du forteller deg selv. (Foto: Rob)

Melkesyre, mestring og mirakuløs motivasjon

Å være ute av egen komfortsone kan være ekstremt ubehagelig. Når en allikevel løfter seg og løser oppgaven er mestringsfølelsen noe av det mest motiverende vi opplever. Derfor er det ofte umulig å takke nei til utfordringer en ikke vet hvordan man skal løse. 

-Jeg jogger ikke, jeg blogger, sier Anita Krohn Traaseth når hun skal forklare hvorfor hun bruker tid på Tinteguri. Mens andre bruker tid på å forberede seg til Birken, er det hennes metode for å sortere tanker og dele sine perspektiver på eget fag.

Presse seg selv

Jeg både jogger og blogger. Sortering av tanker er definitivt et element bak begge, men mest av alt handler det om å utfordre egen komfortsone. Hver gang jeg setter meg til å skrive en ny tekst, som denne du leser nå, er det alltid med en bekymring for om emnet er interessant nok. For om innholdet er godt nok skrevet til å slippes løs på dere som lever av å formidle gode historier hver dag.

LetsBeAwesome

Å være ute av komfortsonen handler ofte om hva du forteller deg selv. (Foto: Rob)

Noen ganger strømmer ord ut av tastaturet i en jevn flyt, andre ganger må jeg hale og dra de motvillig ned på den hvite flaten. Likeså med jogging. Noen ganger er man i flytsonen, andre ganger gjør det bare vondt. Likevel gjennomfører man økten, for en vet at om en skal komme noe videre må en ut av komfortsonen og presse seg selv noen ekstra hakk.

De fleste av oss skyr endringer. I hvert fall om vi er sånn passe fornøyd der vi er i øyeblikket. Nå-situasjonen er ukomplisert. Vi har rutinen inne, vi slipper å bruke energi og konsentrasjon på å forstå hvordan vi løser oppgaven, vi bare gjør det på refleks. Vi gjør det effektivt. Kanskje. Eller er vi bare late?

Mestring som motivasjon

Mestringsfølelse er noe av det mest motiverende vi opplever. Faktisk er mestring og autonomi mer effektive motivasjonsmidler enn en god slump penger om vi skal utføre mentalt krevende oppgaver. Når vi får lov til å bryne oss på utfordringer gir mestringen læring og egenutvikling, selv om vi må en tur ut av komfortsonen for å komme dit. Oppgaven løses ofte både bedre og raskere når mestringsfølelsen trumfer monetær belønning. Det oppleves for mange som mirakuløs motivasjon. Dessuten – når en først har løst oppgaven opplever man ofte å tas til et nytt nivå, som siden blir plattform for å ta neste steg. Og neste der igjen.

Dan Pink: The surprising truth about what motivates us

I et klima der en må ut av komfortsonen må det samtidig være lov å feile. Feiltastisk-begrepet til Kathrine Aspaas er helt vesentlig for å oppnå vekst gjennom å presse seg selv ut på nye arenaer. Noen ganger er det de villeste innfall som fungerer. Ikke alltid.

Nye spilleregler og melkesyre

Mandag får vi i Innovasjon Norge ny sjef. Anita, hun som blogger uten å jogge, feier inn gjennom dørene med sin ekstremt åpne profil. Med seg under armen har hun analysen av idedugnaden som snart hele Twitter-Norge har bidratt til. Innovasjon Norge står oveor mange endringer i tiden fremover. Etter 10 år som selskap er det kanskje på tide noen oppdaterer spillereglene og tvinger oss til å lære oss nye arbeidsformer.

Jeg gleder meg! Ekstremløpet Toughest – The Most Intense Obstacle Race derimot, det bare gruer jeg meg til. For man er som kjent ikke ute av komfortsonen før det drypper melkesyre av øreflippene.

Det har jeg aldri gjort før så det kan jeg helt sikkert!
Pippi Langstrømpe

 

One comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.