Podcast covers

Mine podcast-favoritter

Jeg er en av de som alltid går med propper i ørene, og gjerne går et ekstra kvartal for å høre ferdig den podcasten jeg til enhver tid lytter til. I ørene har jeg lyden av både faglige oppdateringer og ren underholdning. Her er mine podcast-favoritter!

Serier

Serial
Serial er, i podcast-sammenheng, en internasjonal blockbuster. Den finnes i to sesonger, hvor hver sesong tar lytteren i dybden på en krimgåte, der nye detaljer og synsvinkler hentes fram. Fra uke til uke fargelegges gåten med nye nyanser. For de som er vant til binge watching av TV-serier inviterer Serial til binge listening.

Uløst
I Uløst har VG gått i dybden av Birgitte Tengs-saken på Karmøy, inspirert av Serial. Saken bidrar fortsatt til sterk polarising av et lite lokalmiljø, og Uløst-serien belyser og stiller spørsmål ved flere sider av saken.

I am – Mikael Persbrandt
– Er jeg bipolar, undrer Mikael Persbrandt. I denne svært personlige podcasten slipper Persbrandt lytteren tett inn på eget liv og refleksjoner, og tar oss med i sin utredning for å avdekke og eventuelt diagnostiseres som bipolar. Fandenivoldsk og sår som bare Persbrandt kan være.

Idas dagbok
Idas dagbok har ingen relasjon til filmen med samme navn. Ida er 28 år gammel, har mann og barn, og kommer ikke til å bli frisk av kreften hun lever med. I seks episoder får vi hennes radiodagbok der hun deler sine tanker og opplevelser i den situasjonen hun befinner seg i.

Kommunikasjon, sosiale medier, innovasjon og teknologi

Mediapuls
Mediapuls tar pulsen på norsk og internasjonal mediebransje, og favner herunder både om kommunikasjon, teknologi og sosiale medier. Hans-Petter Nygård-Hansen og Marius Karlsen har imponerende kapasitet til å registrere, absorbere og rapportere om nyheter innenfor disse feltene, og gjør det langt enklere for oss å følge disse fagfeltene. Norges desidert beste podcast på feltet!

Kampanje
Kampanje er podcasten til nettstedet med samme navn, som dekker medier, markedsføring, reklame, PR og kommunikasjon. Kampanjes programledere inviterer hver uke en gjest som bidrar til å belyse ukens tema.

Sosialt sett – om teknologi, kommunikasjon og livet i mellom
Sosialt Sett er blant de nyeste aktørene i floraen av norske podcaster. Bak står de velrenommerte sosiale medier-aktørene Astrid Valen-Utvik og Heidi Sperre. De har så langt vært mindre tekniske enn Mediapuls, som det kanskje er naturlig å sammenlikne de med, og snakker mer om livet i mellom sosiale medier enn om de sosiale mediene direkte.

Teknisk Sett / Aftenposten teknologi / NRKBeta
Tre podcaster som deler et bredt nedslagsfelt innenfor teknologi av alle slag. De er relativt sporadiske i frekvens, men dekker alt fra det nyeste innen mobilteknologi til kontrollsystemer brukt for å styre jernbanen. Høy nerdefaktor!

Teknisk Sett er i regi av Teknisk Ukeblad, mens de to øvrige kommer fra henholdsvis Aftenposten og NRK, som navnene indikerer.

Inkubatoren
Robert Shaw står bak Inkubatoren, som er en podcast rendyrket for gründere og startups. Hvert program har en ny gjest, og Shaw bruker god tid til å la gjesten fortelle sin historie, dele erfaringer og refleksjoner som målgruppen har direkte nytte av. Og ja, tematikken er like interessant og gjestene relevante også for oss som ikke er gründere. Robert Shaw har forresten laget en egen podcast om podcaster du bør lytte på!

– Podcast-formatet henvender seg gjerne til folk som lytter mens de gjør andre ting. Alle områdene vi har podcaster om er lett å snakke om og debattere, og det er innhold med rom for gode diskusjoner som er viktig for oss, sier Kristin Grøntoft, Sosiale medier-sjef i Aftenposten.
Les mer i Podcast bygger merkevare

Film

NRK Filmpolitiet
Har du hørt på NRK P3 har du hørt NRK Filmpolitiet. Dette er Birger Vestmo og hans team med film-, serie- og spillentusiaster som bringer deg anmeldelser og nyheter herfra.

The Empire Podcast
Kanskje verdens beste både magasin og podcast for og om film? Foruten å gå i dybden på film innehar de en uformell og personlig stil som gjør at en fort blir kjent med programlederne, deres stil og væremåte. Noe lange episoder, men underholdningsfaktoren rettferdiggjør dette!

Samfunn, debatt og politikk

First Cast – rundt lunsjbordet i First House
Podcast som hovedsakelig dreier seg om det politiske verdensbildet i Norge. Med aktører som har innehatt sentrale posisjoner innen politikk, næringsliv og finans tar de den politiske lunsjdebatten inn i sitt studio. Tidvis underholdende meningsutvekslinger, selv om de er mindre konfliktorientert nå enn i sine tidligere karrierer som opponenter.

Aftenpodden
Aftenpodden fra Aftenposten tar opp ukens mest engasjerende saker i norsk samfunnsliv, alternativt de sakene Aftenpodden selv mener burde få mest oppmerksomhet. Innsiktfulle diskusjoner, høy konsensus panelet imellom til tross.

Debattert
Debattert er et samarbeidsprosjekt mellom Aftenposten og Bergens Tidende, som belyser ukens viktigste politiske samfunnsdebatter i Norge. Sammen med Aftenpodden et godt destillat av hva som er på agendaen i norsk samfunnsliv.

Aftenposten Kultur
Aftenposten Kultur er programmet hvor panelet baksnakker norsk og internasjonalt kulturliv, ofte med et politisk skråblikk.

Les andres anbefalinger:
Hans-Petter Nygaard-Hansen: Topp 20 favoritt-podkaster
Frida Marie Grande: Podcastene du bør høre på
Robert Shaw: Podcaster for gründere

Humor og underholdning

Krisemøte
To menns kamp mot klokka. Kristopher Schau og Kyrre Holm Johannessen er begge i 40-åra, og klar over at livet er nedadgående. Et hysterisk prosjekt om å kompromissløst utfordre egne komfortsoner, til stor forlystelse for oss lyttere.

Alt du sier er feil, Espen!
Alle som husker XL med Espen Thoresen og Kristopher Schau vil nikke gjenkjennende til denne. Herrene Thoresen / Schau er i gang igjen, nå som utegående programledere der de besøker en ny gjest i hvert program. Hvor diskusjonen lander avhenger veldig av hvem de besøker, men en ting er sikkert: Schau må unnskylde Thoresens blamasjer når de er på besøk.

Misjonen med Antonsen og Golden
Også to herrer i 40-årene med skråblikk på tilværelsen. Atle Antonsen og Johan Golden hører du i Misjonen på ordinær radio. Dette er podcast-versjonen for de av oss som ikke lytter lineært, men når det passer oss.

 

Jeg er til enhver tid nysgjerrig på å oppdage nye podcaster. Jeg har vært innom mange flere enn de som er listet her, men dette er de som har overlevd så langt. Har du innspill til hvilke jeg egentlig burde lytte til, tips meg gjerne!

 

Foto: coverbilder i iTunes for omtalte podcaster

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.