Reporters

Når vaktbikkja løper i flokk

At pressen jager i flokk er vi alle innforstått med. Når hele pressekorpset løper mot samme mål gir det en voldsom effekt, der massiv dekning nærmest umerkelig gir carte blanche til kreativ retorikk. Men hvor går grensen mellom å spille på stereotypier og forutinntatte meninger, og fortsatt ivareta sitt samfunnsansvar?

Saken der Innovasjon Norges styreleder, Per Otto Dyb, trakk seg fra sin posisjon i selskapet fikk forgreninger i mange retninger. Noen med mindre relevant faktagrunnlag enn andre. At Dyb trakk seg etter å ha fått motbør fra ministernivå i sin mistillit til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth, er et faktum. Hvorvidt han ble instruert eller fikk et godt råd av næringsminister Torbjørn Røe-Isaksen er de involverte uenig om. Men at pressen lette etter parallelle spor som ville gi saken mer oppmerksomhet ble veldig fort tydelig. For hvorfor næret egentlig Dyb mistillit til Krohn Traaseth?

Kjønnsbaserte stereotypier?

I løpet av det neste døgnet og uken rullet saken i alle store medier, og videre ut i sosiale medier. Full fyr i teltet ble det imidlertid da Harald Stanghelle på lederplass gikk inn i saken og karakteriserte Dyb som «meget respektert og dyktig næringslivsleder», mens Krohn Traaseth ble avfeid som «dyktig bruker av sosiale medier og en ivrig profilskaper». Dette engasjerte debattanter, som kanskje ellers ikke ville brydd seg om saken i utgangspunktet, men som nå ble provosert av holdninger som assosieres med klassiske hersketeknikker. Jeg kjenner ikke Stanghelle som person, ei heller hans holdninger, men kan ikke fri meg fra å undres; ville han brukt tilsvarende karakteristikker dersom kjønn og aldersforhold var motsatt? Og ville pressen jaget i samme retning om det var en mann med 20 år ekstra å vise til på fødselsattesten? For hva hadde de egentlig å jobbe med?

Ansatte som ikke kjente seg igjen i bildet pressen tegnet opp. Som ikke aksepterte den virkeligheten de ble pådyttet. Som leverte gode medarbeiderundersøkelser, lavt sykefravær og historisk gode resultater. Som så forundret på hverandre, og lurte på om de nå levde i en «fryktkultur». Det stod nemlig så i avisa. Men i retur fikk nye kommentarer om splittende lederstil.

Mediehjulet spinner

Vi skal ikke nå trekke opp begrepet «fake news», som i seg har en betoning om bevisst feilaktig fremstilling av virkeligheten. Det får menn i høye embeter på andre siden av Atlanterhavet holde på med. Men mer om tunnelsynet en ubevisst kan få når saksfakta skal passe inn i et gitt verdensbilde. Der følelser og retorikk er viktigere enn å gjøre en full etterprøving av historien.

Det interessante her er hvilke mekanismer som får mediehjulet til å spinne, og hvilke selvforsterkende krefter som holder det gående. Hvor fort sirkelreferanser bidrar til at et konstruert bilde snart oppfattes som sannhet. Og hvor mye lettere det er å mane fram et annerledesbilde av en utypisk leder som ikke passer inn i det tillærte bildet vi har av næringslivstopper. Da er det naturlig at det stilles spørsmål om lederstil. Men er det like naturlig at konklusjonen tilsynelatende allerede er trukket?

Vi som lesere lar oss gjerne forlede til å tro på bilder som pressen streker opp for oss. Det er disse bildene som utgjør våre referansegrunnlag. Den fjerde statsmakt skal ivareta sitt ansvar for å avdekke uregelmessigheter og få lyssatt ellers skjulte sannheter. For å få til det må en ofte ty til ubehagelige tilnærminger. Da er det imidlertid viktig at pressen med sin rolle som vaktbikkje ikke på veien glemmer hele sitt samfunnsansvar. For når vaktbikkja får løpe med ulveflokken er det fort gjort å blande samfunnsansvar med egen hybris.

Undertegnede har tidligere vært fungerende kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, og er fortsatt ansatt i selskapet. Jeg jobber imidlertid ikke lenger i kommunikasjonsavdelingen, og har heller ikke hatt noe rolle i håndteringen av styreleder-saken fra Innovasjon Norges side.

Foto: Highwaystarz-Photography

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.