Ut av vakuumet

Samarbeid er den nye konkurransen. Å sitte i vakuum skaper ikke noe nytt. Å dele, og lære av andre gir raskere fremskritt, og er med å løfte alle.

Den eneste ressursen en får mer av ved å dele er kunnskap. Du kan dele kunnskap med alle rundt deg, din egen kunnskap blir ikke redusert av det. Tvert i mot, erfaringsutveksling og kunnskapsdeling er aldri en énveis-prosess, og de fleste vinner ny innsikt i det møterommet som oppstår når flere parter spiller ball sammen.

Forrige uke var jeg så heldig å bli invitert med på #thiefkontoret av Hans-Petter Nygaard-Hansen. Hensikten med det, slik jeg oppfattet det, var simpelthen å bringe flinke folk sammen i et rom en hel dag og se hva som kom ut av det. I pakka lå et møterom for en dag, totalt 12 plasser, internettilgang og lunsj. Utover det – ingen definert agenda. Jeg takket ja i det øyeblikk invitasjonen spratt inn via Facebook. Smart, for kontoret ble fullt i løpet av få minutter.

En sjelden mulighet

Dette har jeg egentlig ikke tid til, tenkte jeg da dagen kom. Men – travle dager på kontoret har vi hver dag. Å sitte sammen med så mange flinke folk en hel dag har en svært sjelden mulighet til. Prioriteringen var mao ikke noe problem – #thiefkontoret måtte gjennomføres.

Samarbeid er den nye konkurransen. Påstanden er ikke min, men kommer fra Anniken Fjelberg i co-workingspacet 657 Oslo, som blogget om dette på Gründerpulsen nylig. Grammatisk er det kontradiktorisk, som Anniken sier, men hun viser til undersøkelser som underbygger samarbeidskompetanse blant de viktigste komponentene i bedrifters bærekraft i dag.

#thiefkontoret viste seg å være en god blanding mellom konsentrert arbeid, der en ikke helt enset de rundt en, og gode diskusjoner og erfaringsutvekslinger over bordet. De som ønsket å jobbe kunne gjøre det, eller en kunne velge å delta i diskusjoner om en følte seg kallet til å delta. På et og samme vis satt det kolleger, konkurrenter, samarbeidspartnere og venner i samme rom – noen med tildels kryssende roller. Men alle med felles holdning at samarbeid er nyttig og lærerikt.

Mimikk og spontanitet

Som en som har vært lønnsmottaker i store selskaper hele sitt arbeidsliv er co-workingspace en lite utforsket arbeidsform. Sosiale medier har riktignok latt en knytte kontakter og bygge nettverk digitalt, der en også har utvekslet erfaringer og lært av hverandre. Men verdien av å sitte i samme rom og diskutere, ta inn mimikk og spontanitet, kan digitale kanaler aldri gjenskape.

Ved å bringe ulike hoder sammen knyttes relasjoner, og det er lettere å ta kontakt senere. Med respekt for hverandres grad av deltakelse i gruppen fungerer det fint uten at en må være en spesifikk mennesketype med et gitt arbeidsmønster. En bør imidlertid ha noen utadvendte antenner for å få fullt utbytte av hjemmekontor utenfor hjemmet. Prøv det du også neste gang du får muligheten.

Ingen nye ideer springer ut fra vakuum.

2 comments

  1. En ny måte å tenke samarbeid/skape nye ideer på påtvers av organisasjoner. Jeg er enig med Anniken i at mange kan dra nytte av dette, og at det er viktig med nye innspill i et utviklende marked.

    God skrevet.

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding, Cathrine! Jeg tror mange kan dra nytte av dette, ikke bare nye på vei opp, men også vi som sitter i mer tradisjonelle kontormiljøer til vanlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.